Preskočiť na hlavný obsah

Oficiálna stránka SK

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Informácie
  3. Správy
  4. Detail

GENERÁLNA PROKURATÚRA SR: Účastníci výmenného programu AIAKOS diskutovali s odborníkmi generálnej prokuratúry

V piatok 10. novembra 2023 navštívila Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky delegácia so sudcom z Portugalska a prokurátorom z Holandska, ktorých sprevádzali mladí budúci prokurátori a prokurátorky, sudcovia a sudkyne z Francúzska, Maďarska a Slovenska.

Stretnutie sa uskutočnilo v rámci výmenného programu AIAKOS (výmenný program v rámci vzdelávania justičných čakateľov a čakateľov prokuratúry). Ten organizuje Justičná akadémia Slovenskej republiky v spolupráci s Európskou justičnou vzdelávacou sieťou. Cieľom projektu je spájať mladých budúcich aj súčasných sudcov a prokurátorov v rámci Európskej únie, upriamiť ich pozornosť na nadnárodný - európsky rozmer ich budúcej profesie a zvýšiť vzájomné porozumenie rôznych justičných kultúr a systémov.

 

 

Zahraničných aj slovenských hostí prijali odborníci Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky z trestného aj netrestného úseku a predstavili im postavenie a fungovanie slovenskej prokuratúry. Právny systém na Slovensku si tak zahraniční účastníci mohli porovnať s pôsobnosťou obdobných inštitúcií v ich krajine. Hostia sa tiež zaujímali o to, ako funguje špecializácia prokurátorov na jednotlivých prokuratúrach, hierarchia prokuratúr, ale zaujala ich napríklad aj aktuálna téma v súvislosti s možnosťami štátu zaistiť kryptomeny. Diskusiu s mladými profesionálmi ocenili aj prokurátori Generálnej prokuratúry SR.