Preskočiť na hlavný obsah

Oficiálna stránka SK

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Informácie
  3. Správy
  4. Detail

STRETNUTIE GENERÁLNYCH PROKURÁTOROV SLOVENSKEJ REPUBLIKY A UKRAJINY V UŽHORODE

Generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka sa dňa 17. júna 2023 v ukrajinskom Užhorode na Zakarpatskej regionálnej prokuratúre stretol s generálnym prokurátorom Ukrajiny Andriyom Kostinom.

Osobné stretnutie nadviazalo na videohovor rezortných partnerov z 30. mája 2023, na ktorom generálny prokurátor Ukrajiny Andriy Kostin vyslovil poďakovanie a uznanie generálnemu prokurátorovi Slovenskej republiky Marošovi Žilinkovi za to, že ako vôbec prvý generálny prokurátor z krajín Európskej únie, navštívil územie Ukrajiny, a to hneď v prvých týždňoch po začatí vojnového konfliktu a stretol sa s vtedajšou generálnou prokurátorkou a zástupcami ukrajinskej prokuratúry. Generálni prokurátori opätovne potvrdili vysokú úroveň a efektívnosť vzájomných vzťahov a spolupráce. Na osobnom stretnutí pokračovali vo vecnej a konštruktívnej diskusii o stave vyšetrovaní vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, ako aj súčinnosti a vzájomnej kooperácii členov Spoločného vyšetrovacieho tímu (SVT). Generálny prokurátor Ukrajiny Andriy Kostin uviedol: „Oceňujem prácu slovenských prokurátorov. Slovensko je na čele vyšetrovania medzinárodných zločinov spáchaných na Ukrajine v čase ruskej agresie.“ V tejto súvislosti generálni prokurátori osobitne zvýraznili význam databázy Core International Crime Evidence Database (CICED) a dôsledného nahrávania dôkazov do tejto databázy získaných krajinami, ktoré sú členmi vyšetrovacieho tímu. Rovnako v súvislosti s databázou CICED ocenili spoločné analýzy či bezpečné uchovávanie a prepojenie jednotlivých dôkazov. Partneri sa venovali aj aktuálnej situácii na Ukrajine, či dôsledkom zničenia Kachovskej priehrady.

Predmetom rokovania, na ktorom sa zúčastnil aj prvý námestník generálneho prokurátora Slovenskej republiky Jozef Kandera a mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Slovenskej republiky na Ukrajine Marek Šafin, boli aj škodlivé javy, ktoré sú dôsledkom stavu vyvolaného ozbrojeným konfliktom na Ukrajine. Ide o rozširujúce sa prejavy domáceho násilia a devastačné zásahy do životného prostredia. „Ukrajinskí kolegovia prijali našu ponuku odovzdať im dlhoročné skúsenosti slovenských prokurátorov – špecialistov, v oblasti boja proti domácemu násiliu a proti envirokriminalite, uviedol k ďalšiemu rozvoju odbornej spolupráce generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka.

Generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka po rokovaní s generálnym prokurátorom Ukrajiny Andriyom Kostinom v Užhorode.

Rokovanie zástupcov Slovenska a Ukrajiny v Užhorode.

Slovenská a ukrajinská delegácia po rokovaní v Užhorode.