Preskočiť na hlavný obsah

Oficiálna stránka SK

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Informácie
  3. Správy
  4. Detail

VÝZNAMNÝ KROK K ROZVOJU SPOLUPRÁCE SLOVENSKEJ A SRBSKEJ PROKURATÚRY

Generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka a generálna prokurátorka Srbskej republiky Zagorka Dolovac podpísali dňa 12. septembra 2023 v Belehrade Memorandum o porozumení a spolupráci medzi Generálnou prokuratúrou Slovenskej republiky a Generálnou prokuratúrou Srbskej republiky.

Cieľom podpísaného memoranda je posilnenie a podpora spoločnej spolupráce v boji proti trestnej činnosti. Obe strany sa dohodli na vzájomných konzultáciách na účely výmeny odborných znalostí, a to najmä v oblastiach ako organizovaný  zločin, korupcia, terorizmus, obchodovanie s drogami, pašovanie osôb, pranie špinavých peňazí, počítačová kriminalita, ako aj ďalšie závažné zločiny. Súčasťou memoranda je aj dohoda na príprave vedeckého výskumu či organizácia seminárov o významných otázkach týkajúcich sa slovenskej a srbskej prokuratúry.


 
Generálneho prokurátora Slovenskej republiky Maroša Žilinku na zahraničnej služobnej ceste v Srbskej republike sprevádzal námestník generálneho prokurátora Jozef Sedlák. Spoločne navštívili nielen rezortných kolegov z prokuratúry, ale aj ministerku spravodlivosti Srbskej republiky Maju Popović. Tá ocenila dôležitosť, akú obe strany spoločnému boju proti kriminalite a ochrane ľudských práv deklarovali podpisom Memoranda.

Generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka zároveň od rezortnej kolegyne prevzal plaketu za rozvoj vzťahov medzi prokuratúrami Srbska a Slovenska.


Podobne ako pri iných zahraničných služobných cestách generálneho prokurátora Slovenskej republiky, ani tentokrát Maroš Žilinka neobišiel zastupiteľský úrad Slovenskej republiky a navštívil Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Belehrade, kde sa stretol s J.E. Fedorom Rosochom, mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom Slovenskej republiky v Srbskej republike.